Myötätunnon tunnusteluharjoitus

 

Tästä harjoituksesta voi olla apua, jos sinun on vaikea edes kuvitella lempeää ja hyväksyvää suhtautumista itseesi. Tämän harjoituksen aikana voit tunnustella, miltä tuntuisi ihan vain *ajatus* myötätunnosta itseäsi kohtaan. 

 

 

Kenelle mielikuvaharjoitus on tarkoitettu?

 

Tässä mielikuvaharjoituksessa tunnustellaan myötätuntoa. Harjoituksesta voi olla apua, jos sinun on vaikea edes kuvitella lempeää ja hyväksyvää suhtautumista itseesi. Tämän harjoituksen aikana voit kokeilla, miltä tuntuisi ihan vain *ajatus* myötätunnosta itseä kohtaan.

 

Syyllisyyden, häpeän ja itsekritiikin taakka

 

Myötätunnon opettelusta itseä kohtaan on tullut osa psykoterapiaa. Monella psykoterapiaan hakeutuvalla on ollut ja on elämässään todellista kärsimystä, eikä tätä kärsimystä voi kieltää eikä myöskään useimmiten ottaa pois. Useasti käy kuitenkin niin, että ankarien olosuhteiden lisäksi ihminen alkaa vielä syyttää itse itseään kärsimyksestään. Syyllisyys, häpeä ja säälimätön itsekritiikki täyttävät mielen ja sävyttävät myös suhteita ulkomaailmaan.

 

Itsemyötätuntoa voi opetella

 

Jos kukaan ei ole koskaan ollut auttamassa, rauhoittelemassa eikä lohduttamassa, voi  myötätunnon taitoa olla vaikea luoda itse ikään kuin tyhjästä. Myötätuntoa itseä kohtaan voi kuitenkin opetella tuntemaan vielä aikuisena. Siihen tarvitaan aidosti välittävä ja myötätuntoinen toinen ihminen. Joku saattaa tarvita siihen psykoterapiaa.

 

Mielikuvaharjoittelu apunasi

 

Myötätuntoa itseä kohtaan voi harjoitella myös mielikuvaharjoittelun avulla. Varsinkin, jos lempeä suhtautuminen omaan itseen on täysin uutta ja vierasta voi mielikuvaharjoitus auttaa tavoittamaan tunteen. Aluksi voi tavoittaa ehkä vain pienen häivähdyksen myötätunnosta. Vähitellen voi alkaa rakentaa myötätuntoisempaa ja lempeämpää suhtautumista omaan itseen, pala palalta.

Mielikuvaharjoittelu on ollut pitkään osa esimerkiksi psykologista urheiluvalmennusta, rentoutusharjoittelua tai monia henkisen kasvun suuntauksia. Nyt mielikuvaharjoittelu on tullut ja tulossa  yhä enemmän osaksi myös psykoterapiaa. Mielikuvien avulla työskentely on vaikuttavaa, kehollista ja myös tunteita koskettavaa – ja toisenlaista kuin pelkän kielen ja puheen avulla työskentely. Tämä mielikuvaharjoitus on versioni Paul Gilbertin myötätuntoharjoituksesta, joka löytyy teoksesta The Compassionate Mind, 2010. Ole hyvä, toivon että nautit harjoituksesta!